Atef Abu Saifs Jeg vil være våken når jeg dør er en bok om menneskers evne til å tilpasse seg det utenkelige.
Kritikk

Avlyst framtid

En resignert klagesang
Jorie Grahams Til 2040 omtales av forlaget Bonnier som et «åpent brev til fremtiden». Men hvem er avsenderen, hvor sendes det fra, og til hvem?

Der ligger språket, en halvfast østers
Gjennom drømmelignende metaforer utforsker Julia Martinčič elven Sava og menneskene den renner gjennom.

På jorden er alle perverse
Fra klassisk polarferd til samtidsallegori – Ursula K. Le Guin er og forblir relevant.

Typisk norsk å være barsk
Eivind Buenes Jordfest er en lite tilfredsstillende fortelling om «Nynorge» i 2043.

Sorgen blør overalt
Med sin tredje og beste bok hittil befester Sarah Zahid seg som en dikter for generasjon prestasjon.

En utpreget fransk fortelling
Monica Sabolo fletter fadermord og tilgivelse inn i fortellingen om den militante aktivistgruppen Action Directe.

Fryktelig forbundet
Hva er egentlig forutsetningene for jordisk liv? I sin seneste utgivelse fortsetter Amalie Smith dialogen mellom kunst, biologi og teknologi.

Et mord i Moss
Med glimt i øyet og historisk innsikt tar Ola Innset oss med til Moss og nyliberalismens fatale konsekvenser for lokalsamfunnet.

Alt er forvandling!
Spre ordet! Thea Selliaas Thorsens ferske og spenstige oversettelse av Ovids hovedverk, Metamorfoser, er en bragd og en begivenhet.

Blikket formar
Kristina Leganger Iversens Det sanne og det synlege er ein presis tekst om blikket si makt – og korleis det formar, krenkjer og definerer kvinner i dag.

Det ytre øyet
To nye norske romaner tematiserer minne og hukommelse, men ingen av dem virker spesielt opptatt av verken subjektivitet eller bevissthet. Er vi kanskje på sporet av en ny tid?

Løsrivelse, splittelse
I Karoline Mirković’ roman Divnas bok følger vi Divnas søken etter identitet når det fellesbalkanske Jugoslavia oppløses. Hvem er man mellom Veitvet og Zlatibor?

Avkoloniser meg, baby
Et sted mellom autofiktiv roman og litterært essay, urinnvåner og oppdagelsesreisende finner vi Gabriela Wieners Huaco-portrett.

Maskinen i mennesket
I Det kinesiske rommet skriv Jan Grue klisjéfylt om menneske som blir robotar. Dårleg er denne boka likevel ikkje, ho er heilt grei.

Anti-anti
Jonas Bals gir en god innføring i kamper mot fascisme som blir stadig mer aktuelle. Dessverre forsvinner den viktigste antifascismen ut av syne.

Maksimalist på sopelime
Med femte bind i Morgenstjerne-serien fortsetter Karl Ove Knausgårds okkultisme i en utpreget maskulin tradisjon.

Du er ikke Henry Rinnan
Igjen handler bokdebatten om etikk, men i år også om andre verdenskrig og mannlige romanforfatteres fascinasjon for ondskap.

Norsk glemsel og hukommelse
I Brynjulf Jung Tjønns seneste diktsamling Norsk kjærleik plasseres jegets fremmedgjorthet midt i det nasjonale selvbildet.

En Christensen fra en alternativ verden
Inger Christensen innbyr til assosiativ lesning, også i ny språkdrakt. Men hvorfor kjennes svensk ut som krystall, mens dansk er så keitete?

En flyktning krysser sitt spor
Kathrine Nedrejords roman av året er politisk intelligent, kunnskapsrik og innom hele det menneskelige følelsesregisteret. Det blir det god litteratur av.

Det brenner!
Solplomme av Anna Kleiva og Vilde Tuv er livsbejaende på en måte økokritikken sjelden er. Det tverrkunstneriske samarbeidet er som en ode til det å skrive og leve i en verden som kanskje faller sammen rundt oss.

Skammen kan snakke
Skyld-, straff- og skjebnebegrepene i svenske Kayo Mpoyis debutroman minner om dem vi finner i de greske tragediene. Men Mai betyr vann makter likevel å virke frisk og fornyende.

Å tine ned kalde og stive bokstaver
Et stykke glemt litteraturhistorie ser dagens lys, gjengitt og fortalt innenfor nye permer. Nina M. Schjønsbys bok er en studie av vennskapet og det litterære rommet mellom Camilla Collett (1813–95) og Emilie Diriks (1810–43).

Bruk og misbruk av rødlisten
Torild Wardenærs nye dikt byr på klokskap og melankoli i møte med utrydningstruede arter. Men hva er det egentlig den økokritiske poesien vil i verden?

Glassmagasinet
Krystallpalasset var et byggverk i glass og jern reist til verdensutstillingen i London i 1851. I Eirik Høyer Leivestads nye bok blir det noe mye mer.

Å danse rundt en soppsky
Noen tanker om graffitikunstneren Keith Haring (1958–1990) og hans hyperlokale universalisme, i lys av en ny biografi.

Troll og ord
Biografien om Finn-Erik Vinje er atskillig mindre tabloid enn objektet, men som moderne språkhistorie er den frodig – og en påminnelse om ordenes sprengkraft.

Ego ego ego musikk
Indiepopartisten Hanne Kolstø bokdebuterer med en kunstnerroman som knaker faretruende under vekten av en famlende og selvopptatt fortellerstemme.

Urovekkende, men underlig godt
Kjersti Halvorsens tredje roman Superbruker er et gjennomgående troverdig portrett av et menneske i knestående.

Imot impotensen
I sin debutbok All Things Are Too Small er det som om den unge, fremadstormende kritikeren Becca Rothfeld vil vise at livet er verd å leve. Iblant vil hun det litt mye.

Imperiet slås tilbake
Runa Skjeldals andre roman Kalk og fuktig sol befester henne som en av de mest spennende unge stemmene vi har.

Fotografens skygge i fotografiet
Kan vi se en tekst? Kan vi lese et bilde? I boken Exteriors fra 1996 forsøkte Annie Ernaux å skrive fotografisk om sine nære omgivelser. En illustrert nyutgivelse har tatt nobelprisvinnerens ord bokstavelig.

Sorte engler
Kan blikket frigjøre seg fra språket? For Dag Johan Haugerud, norsk films fremste kronikør av språklig fremmedgjøring, er svaret en tørrvittig, hverdagsfilosofisk kabaret kalt Sex.

Tone og Theodor
I den første doktoravhandlingen om Tone Hødnebøs forfatterskap, skrevet av Benjamin Yazdan, fortolkes diktene hennes i lys av Theodor W. Adornos kritiske teori. Og hvorfor ikke?

Finslipt spikkekniv
Livet består bare av dager etter hverandre. I Alphabetical Diaries gjør Sheila Heti dem om til noe håndfast.

Irr! Grønt! Bek! Mørkt!
To romaner, en god og en dårlig, kjemper om herredømme i Olav Fangels litterære debut Embrik i høyere oppløsning.

Dikt på børs eller i naturens katedral
Allerede i første halvdel av januar har det kommet to diktutgivelser det var all grunn til å ha forventninger til. Lest mot hverandre illustrerer Martin Svedman og Kristin Berget spennet i norsk boklyrikk.

Herzog
Filmskaperen Werner Herzogs memoarer gir inntrykk av et skapende liv som har utfoldet seg på impuls, men konsekvensen, logikken og de indre sammenhengene i det er forbløffende.

Kommunismens juleevangelium
Tror du på revolusjon i dag, tror du på julenissen. Men hvem sier at nissen ikke fins? spør Slavoj Žižek.

Inn i empatimaskinen
I Rådløshet drømmer Richard Powers om en verden som ikke behøver å være som jorden. Man får lyst til å vekke ham.

Sigurd Helseth 1 og 2
På 1970-tallet var han den mest politiske poeten i Norge. Så ble han en helt annen. Hva skjedde med Sigurd Helseth (1945–2021)? Hans etterlatte diktsamling stiller flere spørsmål enn den gir svar.

Reiseskildringen som avantgarde
Når man leser den norske utgaven av Alfred Döblins Reise i Polen leser man ei reisebok langt utenfor den opptråkkede sti, som har alt med litteratur å gjøre.

Voksensmerter
Jazzmusikeren Johan Lindvall debuterer med Februar, en uspektakulær, men likevel overbevisende roman om veien videre fra en dysfunksjonell barndom.

Og bakom synger blokkene
Om forskjellen på nynnende og brølende bøker, og om hvorfor Maria Navarro Skaranger er blant de mest raffinerte forfatterne i sin generasjon.

Alt mørket vi ikke ser
Den svenske avisspaltisten Andrev Walden transcenderer i sin romandebut Jävla karlar monsterpetit-sjangeren.

KOK den katta!
Nattskolen, Karl Ove Knausgårds London-roman om diabolsk kunst, tar hans morgenstjerne-prosjekt til nye høyder.

På stier som ikke har grodd igjen
Kerstin Ekman fylte nylig 90. I Min bokvärld skriver hun om bøkene og forfatterne hun i sitt lange liv som leser har vendt tilbake til, og gir leseren lyst til å gjøre det samme.

Ikke vær en gomp
To av høstens romansnakkiser tar for seg 1600-tallskvinner anklaget for trolldom og spedbarnsdrap. Likevel synes Olga Ravn og Tore Renberg å ville ulike ting.

Den døde piken og sølvet
Forestillingen Jeg er SYLv kombinerer Sylvia Plaths poetiske, destruktive skaperkraft og Cecilie Løveids lek med skjebne og underbevissthet. Det er både komisk og fantastisk å se.

Babylon Oslo
Xiania, Lotta Elstads fargesterke fortelling fra 1920-tallets Oslo, er en saktebrennende dannelsesroman som skriker etter å bli filmatisert.

Fristet af djævlen
I Djævlebogen, den længeventede anden del af det lovpriste romanprojekt om Scandinavian Star, demonstrerer Asta Olivia Nordenhof hudløst, vredt og indsigtsfuldt, hvordan penge fucker med os.

Frykt og lovløshet i kapitalismens randsone
I historikeren Quinn Slobodians ubehagelig gode bok Crack-Up Capitalism er apartheid-bantustanen Ciskei et nøkkelsted for å forstå vår tid.

Mikroanmeldelser (sommer 2023)
Fra forkvaklet libido og vodkatåke til umuligheten av nåde og andre brutale erkjennelser. Dette er en sesongbetont spesialutgave av Hanna Stoltenbergs spalte for korte anbefalinger av korte bøker.

Nåtiden tar aldri slutt
For unge mennesker i 2023 er den britiske kulturkritikeren Mark Fishers kapitalistiske realisme minst like relevant nå som da han i sin tid formulerte den.

La oss snakke om Bruno
Bruno Schulz’ nyoversatte novellesamling Kanelbutikkane og andre forteljingar er et haltende, men usedvanlig vakkert og sprelsk beist.

Ser etter mønstre for å bryte dem
I begynnelsen tenker jeg at Hanne Ørstavik er blitt så ørstaviksk at hun bare reproduserer seg selv. Etter endt lesning av hennes nye roman bli hos meg tenker jeg at hun er kjærlighetsteoretikeren vi trenger nå.

Essay som kobler
Brian Dillon oppdager i sin nye bok Affinities forbindelser de aller fleste overser, skildrer dem med virtuositet og kjærlighet – og stadfester sin posisjon som en av samtidens ledende kritikere.

Mikroanmeldelser (mars 2023)
Denne måneden vender denne spalten tilbake til utgangspunktet: korte tekster om korte romaner. For noen bøker på 70 sider kan romme mer enn et helt liv gjør.

Bygda slår tilbake
Olav Løkken Reisop må sies å treffe tidsånden temmelig klokkerent med sin krimlignende idéroman Skriverholmen.

Mikroanmeldelser (februar 2023)
Noen ganger blir ikke en spalte med korte tekster om korte bøker helt som man har tenkt. Noen ganger må man ta på seg å introdusere Deichman for Mary Gaitskill.

Mellom speil og speil
Rune Christiansen ser med sin siste bok ut til å ha funnet et nytt spor i poesien sin og en helt egen vei inn i eksofiksjonen.

Femten, egentlig sytten, nye bidrag til Solstad-resepsjonen
Agoras nye temanummer om Dag Solstad gir håp om en fremtid der ikke absolutt alle danser rundt på TikTok.

Norges bakgård
La elva leve handler ikke først og fremst om en elv som skal demmes opp. Vel så mye handler filmen om indre demninger som brister.

Mikroanmeldelser (januar 2023)
Årets første spalte med lesetips fra Hanna Stoltenberg er relativt typisk for måneden januar: Den starter med puristisk selvtukt og ender med trang til å skaffe seg sigarettmunnstykke i onyx.

Ved historiens begynnelse
Om å sette punktum på riktig sted, om mistenksomhetens lys over litterær form og stil, om ChatGPT og om Onde netters drømmer av Peter Englund.

Tilbake til punktum
I Kvitleik kommer Jon Fosse til poenget (neida).

Eksemplets kraft
Du kan bare la «Piken med svovelstikkene» bli liggende. Med Oss mot verden av Kaisa Hansen-Suckow står det ei ny jente på trappa og fyrer. Hun fyrer for deg!

Mikroanmeldelser (desember 2022)
Selskapelig fråtsing, spritdunstende småkonger og en ung kvinne som føder rett i armene på barnevernet: I Hanna Stoltenbergs faste spalte med korte tekster om korte bøker er vi kommet frem til julen.

Bergpreken
Poeten Øyvind Berg skriver om penger og politikk, og om hvorfor poeter bør skrive om penger og politikk.

Butleren er skyldig
Putins oligarker ble kjeppjaget fra London da Russland invaderte Ukraina. Men hva skal til for at britene avslutter sin epoke som butler for klodens kriminelle? spør Oliver Bullough i sin nye bok.

Kristenmanns blod
I sin nye tegneserieroman Jammerdalen kobler Flu Hartberg med hell science fiction, konservativ religionsutøvelse og en familiefar i seminartrøbbel.

Monsteret våkner
Med sitt tredje bind, Det tredje riket, begynner Karl Ove Knausgårds morgenstjerneunivers endelig å finne sin form.

Skal man unne seg en Kornmo?
Robert Bly i nynorsk gjendiktning er en stille insistering på viktigheten av poetiske ildsjeler.

Entusiastiske essays og ekstatiske ekfraser
Gunnhild Øyehaug burde vært mer berømt enn Knausgård.

I den dype tidens labyrint
Øyvind Vågnes’ nye roman Ei verd utan hestar er lettere å beundre enn å elske.

Mashallah, for en debut!
Det er godt gjort å skildre indre uro på en måte som avføder ro og stillhet hos leseren, slik Eira Søyseth gjør i Farget flekket nå.

Mikroanmeldelser (september 2022)
Hanna Stoltenberg er tilbake med sin faste spalte etter ni måneders pause. I mellomtiden har noe skjedd. Det er ikke lenger så viktig at en bok er kort, så lenge den er lett.

Hvem var Georg Johannesen?
Alfred Fidjestøl har skrevet en tradisjonell biografi om en spesiell miks av en person.

Fortellingen må forvandles
Hva er det som gjør Shakespeares En midtsommernattsdrøm, et av teaterhistoriens mest lekne og fantasifulle verk, så vanskelig å sette opp?

Priskrig og krigspriser
Dokumentarfilmskaperen Rupert Russells provoserende og uvurderlige debutbok Price Wars avslører at priser ikke alltid forteller sannheten.

Storm i et vannglass
Med Jeg skulle si storm. Boka om Ways of Seeing får kunstnerne bak et av norgeshistoriens mest omstridte teaterstykker endelig sin revansj.

En åndelig epidemi
Hans Nielsen Hauge er død. Leve haugianerne!

Guden i maskinen
Fire romaner inn i forfatterskapet får Bjørn Vatne med Underliv endelig inn en litterær fulltreffer, fylt til randen med gode vibrasjoner.

Er far besatt av djevelen?
Gjennom sin egen familiehistorie undersøker festspillutstilleren Lene Berg minner, kjønnsroller og kunstnerroller.

Et fall og en (slags) løsning
Yoga er kanskje ikke blitt den humørfylte og artige lille boken den opprinnelig var tenkt å være, og man kan vel ta seg i å tenke at Emmanuel Carrère aldri hadde kommet til å skrive en slik bok uansett.

Er kritisk teori fortsatt kritisk?
Christoph Menke, en av Frankfurter-skolens viktigste arvtakere, baserer seg på en original analyse i sin bok Rett og vold, men kan hende blir han offer for sitt eget abstraksjonsnivå.

Feelgood som lugger
Erik Eikehaugs roman Skatten og Tyven balanserer på grensen mellom det gjennomtenkte og det overtenkte.

Kommunistens tvil
Jenny Erpenbeck overbeviser i ny DDR-roman om hvordan mennesker kan være både skråsikre og usikre på samme tid.

Skate og/eller dø
Å lese Morten Langeland er litt som å møte en genial alkis i godt lune, tilfeldig, på en pub: ofte utmattende, men enda oftere givende.

Ein femte årstid
Alt i Ali Smiths nye roman Companion Piece ropar «Ali Smith». Og det er alt som trengst.

Om kolonister og menn
Etterliv, den nye romanen til nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah, tematiserer slaveri og ufrihet, men det er bare mennene som utfordrer verden.

Journalisten og magikeren
Lenge før han ble fanebærer for den latinamerikanske magiske realismen, var journalistikken til Gabriel García Márquez ganske fortryllende, den også.

Tannløs utopi
Matrix av Lauren Groff var fjorårets store kritikersuksess i USA. Nå som den foreligger i norsk oversettelse, er det grunn til å spørre seg hvorfor denne velskrevne, men dårlige romanen slo an så til de grader.

Bygdas biopolitikk
Gardsdrift, kjønnsdrift og antidrift. Kristin Auestad Danielsen rykker bonderomanen opp med røtene og sender han ut på ei svevande ferd mellom magi og realisme.

Kvinneguiden
Édouard Louis skriver i En kvinnes frigjøring vakkert om en giftig familiedynamikk og om hvordan han gradvis lærte moren å velge og å elske seg selv.

Et tidvis treffsikkert, litt overfladisk verk
Dave Eggers’ siste roman The Every viser at vi fortsatt ikke forstår hensiktene til menneskene bak teknologien som styrer livene våre.

Ikke ute av verden
Tom Egil Hverven går inn i det etterkristne universet i sin nye essaysamling Å lese etter troen, og finner at verken han eller universet er så ferdig med Gud likevel.

Er hun fri nå?
Free er en tankevekkende oppvekstskildring om hva friheten fra kommunismen i Albania betød – ikke bare for stjerneakademikeren Lea Ypi, men for oss alle.

Et absurd bygg i kaotisk laft
Billedkunstner Lars Elling rives mellom leirbål og staffelier i romandebuten Fyrstene av Finntjern.

Som en tupækk med jogurt
I fjellene på Tenerife går to jenter gjennom en sommer strukket tynt mellom barndom og ungdom. Andrea Abreu sammenlignes med Elena Ferrante, men Skydekke er sitt eget dyr.

Fanga i systemet
Kira Jarmysj, talsperson for den russiske opposisjonspolitikaren Aleksej Navalny, skriv i si romandebut Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 middelmåtig om det hyperinteressante.

Og bakom synger skogene
I Det som går tapt leter Bernhard Ellefsen etter det rette «blandingsforholdet» mellom menneske og natur. Leseren tas med på en givende tur, men den risikerer å bli litt vel harmonisk til tider.

Sentrum er overalt
Tid for glede er fantastisk både som leseropplevelse og forestilling, men Arne Lygre er en bedre dramatiker enn tenker. Imidlertid har han én virkelig god idé.

En Harlem-gangsters dannelsesreise
Ingen vet hvor Colson Whitehead havner. I krimromanen Harlem Shuffle lykkes han med å forene Edith Wharton og Mario Puzo i 1960-tallets New York.

Etterkommarane tek ordet
Nei, det er ikkje enkelt å skrive skjønnlitteratur om andre verdskrigen. Peter F. Strassegger ser problemstillinga tydeleg, men når likevel ikkje fram til den beste løysinga i Om stein og jord.

Fargeløst og klart
Antologien Inifrån Sápmi driver behersket opplysningsarbeid, diktsamlingen Leve blant reptiler er et sint manifest. Den litterære og intellektuelle samtalen om det samiske trenger begge to.

Mikroanmeldelser (desember 2021)
Årets siste utgave av denne spalten er en på ingen måte idiotsikker guide til deg som er ute i siste liten med julehandelen. Men hvem vil egentlig ha idiotsikre julegaver?

Helmichs manøver
Frode Helmich Pedersen tar et gjennomtenkt oppgjør med den teknologiske framtidsoptimismen, samlivsterapeuter og samtidslitteraturen, ved å vende blikket bakover.

Forfriskende forvirring
Med Jordverv har Simen Hagerup skrevet en fantasyroman som fenger og frustrerer.

Kraftfull klimafiksjon
Svanhild Amdal Telnes’ andre diktsamling Å jage en hjort i døden er flyktig i formen, men i høyeste grad også substansiell.

Digital syndebukk
Peter Thiel forklarer vårt teknologiske og politiske uføre. Eller gjør han?

Drapet på journalistikken
Janet Malcolms forfattarskap var drive av spørsmål om moral. Slikt blir ein ikkje nødvendigvis populær av, som hennar norgesklare bok Journalisten og morderen i si tid demonstrerte.

Kunst som velferd
Ane Hjort Guttus film Manifest viser at kunstnere har noe til felles med sykepleiere.

Mikroanmeldelser (november 2021)
I sin faste spalte anbefaler Hanna Stoltenberg en håndfull nye, eldre og av praktiske årsaker gjerne korte bøker. Denne måneden røk hun på en smell.

Det andre raseriet
Linn Ullmanns Jente, 1983 tar opp tråden der De urolige slapp. Romanen kretser hvileløst rundt svik, raseri og kunstens potensielt helende kraft.

Einsemd og straff
Dei med tolmod skal få det Karl Ove Knausgård har lova dei i Ulvene fra evighetens skog.

Offer og medskyldig
Samtykket av Vanessa Springora er en viktig bok, men er det en god bok?

Mikroanmeldelser (oktober 2021)
Ny, månedlig spalte: Hanna Stoltenberg anbefaler nye og gamle bøker, ofte – om ikke for enhver pris – av den korte sorten.

Spenning og keisemd
Kor flatt språk er ein overraskande slutt verdt? Det må vere opp til lesaren av Aslak Nores nye roman Havets kirkegård å vurdere.

Den gløgge Jonathan Franzen
Vil du inn i hans verden, må du sette av god tid. Men Korsveien er glitrende tilgjengelig skrivekunst, så tilgjengelig at det kamuflerer både dybden og kvaliteten.

Idé til personlighet
Ny bok om gamle ideer: Torbjørn Røe Isaksens konservatisme støtter samfunnsendringer ved å jobbe mot dem.

Krafta i forteljinga
Hanna Dahls fyrste roman stiller vanskelege spørsmål. Er dei vanskelege nok?

Jeg tror du hadde likt Jonas Sundquist
Han oppsummerer overveldende følelser på en enkel, direkte og poetisk måte.

Gi blaffen. Gi fullstendig blaffen!
Romantenkeren Dag Solstad ved 80.

Å vere eller ikkje få vere
Kajsa Ekis Ekman, ein av Sveriges «mest allsidige intellektuelle», leverer ei einsidig framstilling av det nye synet på kjønn.

Sommerbror og søster høst – en fantastisk tid å leve
Om Ali Smiths årstidskvartett.

Knausgårds gjengangere
Om Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård.

Den kommunale omsorgs pris
Om Penge på lommen av Asta Olivia Nordenhof.

Ta sin paraply og gå
Om Å gå med Kølle av Karen Røise Kielland.

Ah. Den var dyp
Om Fe av Sophia Handler.

Unik tegneseriedapsjon
Om Sult av Martin Ernstsen, basert på en roman av Knut Hamsun.

En etiker i Afrika
Om Africana av Thomas Boberg.

To vanlige folk
Om Kjærleik og det som liknar av Therese Tungen.

Ville hester i tam språkdrakt
Om Przewalskis hest av Maja Lunde.

Kunst og sjølvkonstruksjon
Om Hedda H. Robertsens Cut Piece.

Søvnløse nætter i en krisetid
Om Til den smukkeste av Mette Moestrup.

Intime betroelser
Om Confessions of the Fox av Jordy Rosenberg.

Hinsides skapet
Om Håkon av Åsmund H. Eikenes.

En bro mellom to verdener
Om Freshwater av Akaeke Emezi.

Som skuggar frå ei gatelykt
Om Kjærlighetens Antarktis av Sara Stridsberg.

Dannelsen av verket, dannelsen av leseren
Om Narcis, Coda og Daglig tale I-III av Mikkel Thykier.

Et absolutt svik
Om Smadra av Brynjulf Jung Tjønn.

Oslo som en smerte
Om Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid.

Enga med ei by plassert oppå
Om Kaspar Colling Nielsens Den danske borgerkrig 2018–24.

Noe får meg til å smile, noe til å grine
Om En frivillig død av Steffen Kverneland.

Mylder av brennande kroppar
Om Kairos av Andrzej Tichý.

Tegn i tåka
Om Og skipet siglar vidare av Mads Rage.

Egentlig var hun aldri her
Om The Mars Room av Rachel Kushner.

Småborgerlig triumf
Om de av Helle Helle.

Gode setninger i rufsete oversettelse
Om En god setning. Og en god setning til av Richard Brautigan.

Ulike nyanser av rødt
Om Vårs av Amalie Kasin Lerstang.

Kunnskapens former
Om På sviktende grunn av Siri Hustvedt.

«Jag vill at det ska vara på riktigt»
Om Orissabiblioteket 1–4 av Lars Bukdahl et al.

Vitenskap og polemikk
Om Enlightenment Now av Steven Pinker.

En åre til besvær
Om Odyssevs' åre av Geir Angell Øygarden.

Eit hundreår i livet
Om Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck.

Kvinneguiden
Om De polyglotte elskerne av Lina Wolff.

Uante avstander
Om Samanta Schweblins Feberdrøm og Carl Frode Tillers Begynnelser.

«Vil du kje tru meg, gakk inn å sjå»
Om Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896 av Dag Solstad.

En bøddels bekjennelser
Om Les Bienveillantes av Jonathan Littell.

Mellom to stoler
Om Sapfo, gjendiktet av Svein Jarvoll.

En oversett mester
Om Light Years og Last Night av James Salter.

Litteranoid
Om Koranoid av Erik Bakken Olafsen.

Østersjøen som bibliotek
Om Til av Tor Eystein Øverås.

Slagkraftig
Om Armløs slår tilbake av Lisa Charlotte Baudouin Lie.

Det lille tja
Om Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? av Johan Harstad.

Barokk uklarhet
Om Snø vil falle over snø som har falt av Levi Henriksen.

Flatt fra Akersgata
Om Jøss! av Hallgeir Opedal.

Mulig eg er mindre intolerant om eg skjønar kva du meiner
Om Sannheten av Anne Oterholm.

Ukomfortabel og nummen
Om Balladen om Jenna av Mari Lindbäck.

Give me a break
Om Svastikastjernen av Bertrand Besigye.

Anglonorsk retromisantropi 1
Om Pragma av Simen Svale Skogsrud.

Om overveldelsens problem
Om Artikler 1993–2004 av Dag Solstad.

Urovekkjande frå barnemunn
Om Forsiktig glass av Ingeborg Arvola.

Statoil i Keiseruds nye klær
Om den såkalte Keiserud-rapporten.

Lydenes kroppslighet
Om Profylaktisk skjønnhet av Vemund Solheim Ådland.

Bevegelige rytmer, stagnerte bilder
Om Ly av Ingvill Solberg.

Fortellingar som tek tak
Om Stridig av Kristine Næss.

På skøyter i sari
Om Brick Lane av Monica Ali.

Å sjå ein drage i augo
Om Å drepe en drage av Marita Fossum.

Salig blanding
Om Bakgård av Ari Behn.

Bølger, gjengangere
Om Det er Ales av Jon Fosse.

Vår mann i Korsvik
Om Nattelangs av Gro Jørstad Nilsen.

Påminningar
Om Nattradioen av Kjetil Brottveit.

Masse basiller og uhumskheter
Om Forsnakkelser av Kristin Ribe.

Alt suser, det sluses gjennom
Om Formular av Markus Midré.

Figurer på mørk bunn
Om Gullkunde av Eva Jensen.

Gone fishing
Om Hotel Tropical av Kjartan Fløgstad.

Arvegalskap
Om Ingenting om mørket av Merethe Lindstrøm.

Tekstens profeti
Om Oracle Night av Paul Auster.

Kva for noko anna enn Anneli?
Om Alt er noe annet av Synne Lea.

Som det heter seg
Om Elvestengfolket av Thure Erik Lund.

Hvordan si noe om seg selv?
Om Å si om seg selv av Espen Stueland.

Trompetisten
Om Svart honning av Astrid Nordang.

Humanimale leksjoner
Om Elizabeth Costello av J.M. Coetzee.

Gjer du narr, Ole-Kristian Oksrød?
Om Ole-Kristian Oksrød av Jon Øystein Flink.

Å håpe en gang til
Om Samtalens tynne tråd av Anders Johansen.

Ingen vet hvor katten hopper
Om Katzenjammer av Bjørn Esben Almaaas.

Fotball og kjærleik i grisgrendte strøk
Om Straffe av Ingeborg Arvola.

Sim sala bim
Om Vill ni åka mera? av Selma Lønning Aarø.

Alt vel på Den flyvende hollender
Om Fortellinger om kjærlighet, galskap og død av Horacio Quiroga.

Ein pageturner
Om Engel av Nylon av Helene Uri.

Underforstått finnes det en Gud, eller en forfatter
Om Ubåten på Nørholm av Erik Honoré.

Nerdens trekant
Om Immanuel Kants siste dager av Odd Nerdrum.

Snarvei til litteraturkjøret
Om På litteraturkjøret av Morten Abrahamsen.

Stein i skoa
En upålitelig bruksanvisning. Om Stein i skoa av Lars Engebretsen.

Kalkun fra Stavanger
Om Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg.

Om alle ting skinner
Om Alle ting skinner av Mattis Øybø.

Egentlig er jeg like ensom som før
Om Gjesten av Kristin Tosterud Holte.

Underjordiske skip
Om Enkle dikt av Johann Grip.

Don DeLillo – ved utgangen av kaos
Om Cosmopolis av Don DeLillo.

Det viktige er det en ikke sier
Om Ingen skal sove i natt av Øyvind Vågnes.

Kunsten å klikke med hælene
Eller: hvem kan jeg snakke med og hva er det som skjer?
Om En dans der veien slutter av Christer Mjåset.

Hurra med atterhald
Om Den veven av hendelser som vi kaller verden av Simon Stranger.

Tidsreiser og amputerte mysterium
Om Omars siste dager av Gaute Heivoll.

Fenomenet Judith Herrmann
Om Nichts als Gespenster av Judith Herrmann.

Deconstructing Bjørnson
Om Bondeforteljingar av Øystein Vidnes.

Jeg består av litteratur
Om Kafka – Die Jahre der Entscheidungen av Rainer Stach.

At far skulle kome til han
Om Kunsten å gå av Lars Amund Vaage.

Fastfrose og handlingslaust innerst i ein fjord
Om Munn mot ein frosen jord av Inger Bråtveit.

Alminneligheter
Om Compromateria av Thure Erik Lund.

Alt var betre før
Om Norske gleder av Ragnar Hovland.

«Burde jeg det? Jeg burde kanskje det … Jeg vet ikke?»
Om Etter kaffen av Anne Oterholm.

Kjærlighet og andre katastrofer
Om Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren.

Keisamt om kjendisliv i Oslo
Om Galleri Oslo av Mikael Godø.

Alene mot alt
Om Uke 43 av Hanne Ørstavik.

Forfattere om film
Om Mitt som liv film av Anne Hoff (red.)

Velkomst og avskjed
Tanker i marginen av Rune Christiansens siste bok Om trær som vokser seg skakke i trange skyggefulle hager, men som likevel (eller nettopp derfor) gjør inntrykk og som man husker livet ut.

Ned fra pariserhjulet
Om Hvite dverger, svarte hull av Sigmund Jensen.

Det onde språket
Om Vi har så korte armar av Olaug Nilssen.

Tankevers i sufiens spor
Om Visjonens bok av Muniam Alfaker.

Kjærligheten er et sted utenfor språket
Tanker om Kim Hiorthøys debutbok Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig.

Der småfugl skjelver
Om Attråens rett av André Brink.

På tur i bilder
Om Spilt av Cecilie Løveid.

Pikeliv i ei blokk i Damaskus
Om I skyggen av Qassioun av MiRee Abrahamsen.

Jeg har det ikke bra
Om Den som er veldig sterk, må også være veldig snill av Dag Johan Haugerud.

Uvirkelighetsvirkeligheten
Om Underground av Haruki Murakami.

Bare en dårlig bok er en god bok
Om Fyr og flamme av Kjartan Fløgstad.

I margen
Om The Last Thing He Wanted av Joan Didion.

«En idé som ønsker å tre i kraft … en idé i oppløsning»
Om I det blodige blå av Torgeir Schjerven.

Julen på prærien
Om Jonathan Franzens The Corrections.

Når bøker må skrives forfra, men tenkes bakfra
Om Max Weber and Michel Foucault av Arpád Szakolczai.

Dikt og forbannet løgn
Om Dine øyne så meg av Sjón.

Sjenert poesi. Utydelige landskaper
Anmeldelse av Inghill Johansens Klage, med sideblikk på resten av forfatterskapet.

Dirty details – meir enn tilfeldig attrå
Rapport frå Røynda, Avd. Grünerløkka. Om tilfeldigvis begjær av Anne Oterholm.

En uhyrlig handling
Om Tid og ro av Rolf Enger.

Noveller fra skammekroken
Om Til lindring av pinefulle lyster av Nathan Englander.

Esters bok
Om Til Ester av Line Blikstad.

Stig Sæterbakkens Det onde øye
Ett försök att väva samman etik, estetik och litteratur till en enhetlig poetik.

Tankestruktur og innflytelse
Om språkbruken i femte bind av Norsk idéhistorie.

Imellom alt annet
Om The Body Artist av Don DeLillo.

Klippe håret og så dø
Om en type letthet vi ikke kan fatte og begripe.

En barnehånd vinker fra bestefars øre
Om Dagene er gjennomsiktige av Mirjam Kristensen.

De neste spørsmålenes bok
Om Engle i sneen og Fra ånden til munden av Erik Skyum-Nielsen.

Menneskene som finnes på jorden er virkelige mennesker
Om Fraværsdokumenter av Inger Elisabeth Hansen.

Arkivarens angst ved tastaturet (eller: Hvordan logre med hunden)
Om Arkivene av Aage Storm Borchgrevink.

Minnes et forsøk på å samle bitene, mens hendene enda dirret av raseri
Om Du elsker meg av Steffen Sørum.

Saklige utsvevelser
Noen stilistiske anmerkninger til Espen Stuelands essaysamling Aero.

Mørkeromsopplevelser
Om Plowing the Dark av Richard Powers.

To be and not to be. Et kontorlandskap
Om Kontoret av Gunstein Bakke.

Benjamin på norsk
Om Enveiskjørt gate / Barndom i Berlin – rundt 1900 av Walter Benjamin.

Dritt i arv
Om Flommen av Jonny Halberg.

Somliga går med trasiga skor
Om På ditt aller vakreste av Rune Christiansen.

Må «klekkes ut i plenum»
Om Nede fortelling av Øyvind Berg.

Voldtekst
Om Vanære av J.M. Coetzee.

Et farvel til det norske gravalvoret
Om Marsipangrisen av Heidi Bonde.

Eit hundreår mellom Graves og Grieve
Om Dagbok 1924-1994 av Olav H. Hauge.

En pris verdig
Om Til stades av Eldrid Lunden.

Uvant debut
Om Requiem av Henrik H. Langeland.

Modernismens muligheter
Om På sporet af virkeligheden av Frederik Tygstrup.

Skjønn og dyp, enkel og ufattelig
Om Analfabetisk av Steinar Opstad.

Blankslitt og inderlig
Om kom alle mennesker av Markus Midré.

Fra stor til liten kunst
Om Kunst av Lars Fr. Svendsen.

Godhetens gruoppvekkende apologet
Om De grunnleggende bestanddeler av Michel Houellebecq.

Thure Erik Lunds Om Naturen
Det skal ikke være lett. Valget ser fremdeles ut til å stå mellom å være jøssing eller quisling, man er enten reaksjonær eller, ja, hva da?!

Om formidling av Tor Ulvens tekster
Ømhet og respekt i to bøker.

Adagio for panservogn
Om Grenser av Roy Jacobsen.

Gode tider for de onde
Om En god tid av Tore Renberg.

Samtalerom
Om Poul Borum-samlingen Kritisk alfabet.

Døden en saga blott
Anmeldelse av en forestilling og en bokutgivelse.

Når dikteren blir forsker
Om Siste dagers heldige av Thomas Hylland Eriksen.

Solidarisk sang fra en NYNORSKforfatter
Om Bikubesong av Frode Grytten.

Mitt liv som hund
Om Mikrokaos av Lars Ramslie.

Stilleben fra Oslo. Nå
Hvis du er ung, har høy utdannelse og er kulturelt interessert har du garantert vært på fest sammen med skikkelsene i Akt.

Eld og vatn av Kjartan Fløgstad
En historie som ikke har vært skrevet før.

Det konkrete i essayet
Om Gnostiske essay av Jon Fosse.

Fallet
Om Den framande byen av Lars Amund Vaage.

Er denne boka nødvendig?
Om Grøftetildragelsesmysteriet av Thure Erik Lund.

Poetisk tankeregn fra Bergen
Om Ars vivendi, eller De syv levemåter av Georg Johannessen.

Estetikkens umulige ideal
Om antologien Tyven fra Brügge. Norsk nittitallslyrikk, men egentlig diktsamlingen lengsel, øyefall av Morten Øen.

Den historiska romanen är en genre för sig
Om Sigrits bålferd av Bergljot Hobæk Haff.

Professorens florilegium
Om Allegorier av Karin Gundersen.

En trist faen
Om Trist som faen av Ari Behn.

Overskridelsens kunst
Om Maren Gripes nødvendige ritualer av Øystein Lønn.

«Jeg liker meg her»
Om Sauermugg av Stig Sæterbakken.

Tar kunsten seg friheter?
Autonomi og samtenking i diktekunsten i lys av Atle Kittangs bok Ord, bilete, tenking.

Aldri meir vil eg ikkje vere tvilling
Om Tvillingfeber av Brit Bildøen.

Hjernen er ikke alene
Om Finder sted av Svend Åge Madsen.

Kring det fengslande
Om Hovedstolen av Christina Hesselholdt.

Brecht på norsk
En etterlengtet, men ubegrunnet antologi.

To utenom malen
Om Hundedagane av Arild Rein og Løgnernes paradis av J.F. Johnson Tandberg.

Når romanen selv sitter med nøklene
Om Like sant som jeg er virkelig av Hanne Ørstavik.

Litteratur, kjærlighet og ensomhet
To blikk på Geir Gulliksens Om tyngde og letthet.

Et kvalt opprør
Om Selvbeherskelse av Stig Sæterbakken.

Å se sin samtid
Om Tyven fra Brügge. Norsk nittitallslyrikk og Femton poeter ur 90-talet.

Den trofaste tviler
To gode Rolf Jacobsen-biografier.

Språklig og tankemessig vanmakt
Om Beretninger om beskyttelse av Erik Fosnes Hansen.

Naivistisk metafysikk
Om En nåde uten mål av Torgeir Schjerven.

Something is happening here
Erling Aadland leser Bob Dylan.

Adorno og litteraturvitenskapen
Om Estetisk teori av Theodor W. Adorno.

Frekk, from skam
En spontan lesning av Karl Ove Knausgårds Ute av verden.

Fjortende roman, bok tjuefem
Om T. Singer av Dag Solstad.

Gamle løver spiser ofte ryper til kvelds
Morten Søndergaards tredje vei.

Mest for de skolepikeflinke
Om Hva er en kvinne? av Toril Moi.

Flugefiske: skrift og romankonstruksjon
Eller på fisketur i Geir Pollens roman Hutchinsons Eftf., med streifkast mot den tidligare forfattarskapen.

Oversettelsens problem
Om Fra Hieronymus til hypertekst. Oversettelse i teori og praksis av Per Qvale.

ALT
Om Dubbelheten av Birgitta Trotzig.

Identitetens velregisserte krise
Om L'Identité av Milan Kundera.

Om det barokke og det moderne i Kjartan Fløgstads romankunst
Om Kron og mynt av Kjartan Fløgstad.

Norsk nullpunkt
Om Triggerhappy av Trond Davidsen.

En postmoderne klassiker
Om Snøhvit av Donald Barthelme.

Kanonføde
Om Norsk litteraturhistorie av Egil Børre Johnsen og Trond Berg Eriksen (red.).

Det umuliges politikk
Om Georges Bataille av Per Buvik.

You're in the path of something beyond your control
Den kanadiske filmen Kissed er problematisk og kontroversiell på flere plan. Ytre sett i dens tematiske behandling av nekrofili, et emnevalg som berører et tabuområde i alle samfunn. Lynne Stopkewich har valgt å se det i et poetisk lys, med vekt på den sterke fascinasjonen.

Etterlatt ... av myten om Axel Jensen
Om Jumbo av Axel Jensen.

Litteraturen og loven
Om Far og barn i moderlandet av Arild Linneberg.

Rapporter fra solens skyggeside
Om Costa del Sol av Bjørn Esben Almaas.