Fra Bekkestua til brillestøtte
Nyhetsbrev nr. 15.
Publisert 16. november 2021.
Kjære Vinduet-leser,
Kanskje har du allerede fått med deg Leif Bulls essay «Postmodernisme, nå?», om den hyperproduktive og stadig vekk genierklærte amerikanske forfatteren Joshua Cohen, som vi publiserte før helgen. Hvis du vil ha en vei inn i forfatterskapet, er Leifs tekst et sted å begynne. Hvis du derimot vil vite hvor du får tak i bøkene, er redaksjonens noe kuriøse funn – obs, ikke sponset innhold, igjen, bare et noe kuriøst funn – at ARK Bekkestua i Bærum kommune i alle fall i sommer hadde landets beste utvalg i Joshua Cohen-litteratur, særlig bøkene hans som er utgitt av det utsøkte og visuelt gjennomførte britiske forlaget Fitzcarraldo Editions. Bekkestua, altså: Det er ikke bare bandy som står i hodet på dem lenger, hvis det noen gang var det.
I dag har vi publisert to essays til, begge skrevet av avdøde kvinner født i 1926: «Geitekillingen som kunne telje til ti» er lyrikeren Marie Takvams nylesning av Alf Prøysens fabel ved samme navn. Takvams tekst sto opprinnelig sto på trykk i Vinduet 3/1965, men er blitt aktualisert – noe det var Eivind Myklebust, medarbeider i Klassekampens bokmagasin, som gjorde oss oppmerksom på – gjennom NRK-kommentator Magnus Takvams nylig utgitte bok Hun skrev for å leve. Min mor, Marie Takvam. «Analysen om konflikten mellom de umyndige massene og den dominerende eliten minner om dagens debatt om elitisme og folkelig opprør», skriver Magnus Takvam i boken, fortsatt om «Geitekillingen som kunne telje til ti». Han siterer dessuten Stein Mehren, fra en samtale året før Mehren døde, på at det var det beste Marie Takvam noen gang skrev.
Vi har også en hittil ukjent tekst publisert posthumt, «Vårt behov for trøst» av Solveig Sætre, franskfilologen som intervjuet Simone de Beauvoir for Vinduet i 1968, og siden presenterte hennes filosofi i boken Kvinnen – det annet kjønn?, året før Simone de Beauvoirs filosofiske hovedverk Det annet kjønn første gang ble oversatt til norsk. Solveig Sætre ble deretter lektor i fransk ved Lillestrøm videregående; resten av sitt yrkesliv skrev hun ikke flere bøker eller tidsskriftsartikler. Men i 2012, på et av deres faste seniortreff, spurte hun sin omgangsvenn Silja Johannessen, tidligere sekretær ved Lillestrøm vgs, om hjelp til å stenografere et håndskrevet manus på 22 dobbeltsidige A4-sider, som hun ønsket publisert. Etter hennes bortgang, noen måneder senere, visste ikke Silja Johannessen hva hun skulle gjøre med teksten, før hun nylig ble tipset om at Solveig Sætre hadde vært et tema i Vinduets nyhetsbrev denne høsten: «Da følte jeg nesten at dette var skjebnen som grep inn.»
Til slutt har vi en nyskrevet nyhetsbrev-tekst av Vinduets redaksjonsrådsmedlem Frode Grytten, som også peker tilbake til tidligere i høst, til hans og fotograf Helge Skodvins politiske reportasje «2021: Ein valkampodyssé», og et bilde og et møte som ikke kom med i den opprinnelige reportasjen. Men i lys av at saken har tatt en ny vending, her kommer bildet, og så kommer teksten.
LITEN EPILOG OM POLITIKKEN
Av Frode Grytten
1
Det er ein fin seinsommardag i Knarvik, nord for Bergen, kanskje ein av dei siste fine sommardagane i år, ja, kven veit, september er her igjen. Til dette stille bustadområdet i Knarvik flyt ein kortesje av svarte, dyre bilar. Ut i ettermiddagssola stig presse, politifolk, politiske rådgivarar og han som snart skal bli Norges neste statsminister. Jonas Gahr Støre er på valkampturné vestpå, og på programmet som er sendt pressefolk står det: 1700: Besøke familie hjemme som har mistet brillestøtte. Heilt presis ringer Jonas Gahr Støre på. Han kjem som ein redningsmann, han kjem som ein lyttepost, han kjem som ein som bryr seg. Foreldra til Milla-Sofie tar imot det svære følget. Dei bestemmer seg for å gå bort på ein leikeplass, dei slår seg ned på ein benk, seksåringen leiker saman med vennar like ved. Milla-Sofie går med briller, ho kan knapt sjå utan briller, og i 2019 kutta den borgerlige regjeringa brillestøtta til svaksynte barn. Mor Jannike og far Marius fortel om korleis dette kuttet har verka inn på familiens kvardag og prioriteringane dei må gjøre. Norges neste statsminister er lutter øyre. Det er også ho som skal bli Norges neste olje- og energiminister. Både Jonas Gahr Støre og Marte Mjøs Persen er på sitt mest empatiske denne ettermiddagen. Rundt benken samlar journalistane seg, sirklar, fotograferer, gjør notat. Jo, dette gjør inntrykk. Jo, dette er sterke saker.
2
Ein litt rå og kald novembermåndag legg Støre-regjeringa fram det som kallast tilleggsnummer til statsbudsjettet for 2022. Dei har ikkje funne ei einaste krone til å
stable brillestøtta på beina igjen. Jonas Gahr Støre seier til NTB at han forstår godt at mora til Milla-Sofia er skuffa. Statsministeren seier at han vil halde fram med å jobbe for å få på plass ein betre brilleordning.
3
«Fellesskapet skal stille opp for familier og barn som trenger det. Enten det er gjennom kommunale tjenester, barnevern, veiledning eller et tilpasset tilbud for å hjelpe foreldre eller barn: Vi må stille opp.»
Arbeidarpartiets partiprogram 2021-2025
4
Barn skal bli født og vokse/Inn i en ufødt tid/La dem da modig møte/den gode strid!
«De unge slekter», Kåre Holt, 1957
Hilsen
Simen V. Gonsholt og Ola Innset
Vinduets redaktører (2021–24)
Simen V. Gonsholt (f. 1980) og Ola Innset (f. 1985).
Simen V. Gonsholt (f. 1980) og Ola Innset (f. 1985).