Av
Simen V. Gonsholt

Intervju. Publisert 11. mars 2022.

Av
Simen V. Gonsholt

Intervju. Publisert 11. mars 2022.

Simen V. Gonsholt

Født 1980. Redaktør for Vinduet. Siste bok: Kunst og gress. Artikler om fotball 2011–2022 (Tolvte Mann, 2022).

1. *

Her tenker jeg vel mest på ungdomsromanen Boka om Kalle og Reinert, som kom i 1978, men ble filmatisert av Lasse Glomm i 1980, og som det er vanskelig å tenke seg Ingvar Ambjørnsens Pelle & Proffen-serie uten. Fra bokens frenetiske åpningsmonolog, idet de småkriminelle 16-åringene i tittelen har tjuvlånt en bil:

«Ja, så skru av radioen da, for hælvete! Få opp dampen, da vel skjønner’u. Det er pinken, jo! Hører’u ikke, det er pinken. Vi kan ha bruk for alle dem hestekrefta nå, ikke sant? Der er blålyset – der, i speilet. Jeg trur’e er en hundepatrulje, Kalle. Lys og sirener. Og full guffe. Jeg spenner på rei beltet, jeg, Kalle. Jeg trur vi trenger belte nå.»

2. *

Dette er kanskje ikke en 90-tallstrend per se, men flere etablerte romanforfattere omkring dette tiåret ble aktivt oppfordret av sine redaktører til å skrive biografier i stedet – Liv Køltzow, for eksempel, ble bedt om å skrive en biografi om Amalie Skram, mens Gyldendal-redaktør Helge Vold bestilte en Aksel Sandemose-biografi av Espen Haavardsholm (Mannen fra Jante, 1988). Siden har Haavardsholm skrevet tre tildels mesterlige biografier til på eget initiativ: Martin Linge – min morfar (1993), Øst for Eden (2000) om inspiratoren Johan Borgen og Et rom i flammer (2010) om vennen Ola Bauer.

3. *

Utdrag fra Dagbøker i utvalg 1964-2008 av Liv Køltzow (Red. Hans Petter Blad og Kaja Schjerven Mollerin), 4. oktober 1964:

«Det å møte Espen – det har tross alt vært fantastisk givende. Jeg vet at slik jeg har hatt det sammen med ham, det kan ikke sammenlignes med noe annet gammelt overhodet. (…) Først og fremst det at han er så gjennomført intellektuell, ekte, virkelig intellektuell. Eller først og fremst at han er snill slik – erotisk. Nei, slett ikke først og fremst det. Først det at han forstår fordi han er klok, at jeg finner forståelse på et plan som aldri noen har sett meg (…) Nei, aller aller først det at vi er ærlige. At aldri har jeg vært så ærlig. Ærlig i det jeg ikke sier, ærlig i det jeg sier. Jeg vet ikke hva som har vært finest.»