Av
Emma Clare Gabrielsen

Intervju. Publisert 12. mai 2023.

Av
Emma Clare Gabrielsen

Intervju. Publisert 12. mai 2023.

Emma Clare Gabrielsen

Født 1991. Journalist.

1. *

«De er unge. De er flinke. De er den nye forfatterklassen!» skrev Natt&Dag i november 1999. Haugerud ble sammen med bl.a. Erlend Loe, Karl Ove Knausgård, Linn Ullmann, Kyrre Andreassen og Ari Behn omtalt som en av «de nye norske».

2. *

Denne mottok Haugerud P2-lytternes romanpris for i 2016 Da forfatterkollega Knut Faldbakken skulle overrekke prisen, innrømmet han at han til sin «skam og skjensel» ikke kjente til Haugerud fra før.

3. *

Vi ble for øvrig enige om at Bendik Wold (som skriver klokt og poengtert, Haugeruds ord) er en av dem vi liker best å lese i KK, og at han skriver for sjeldent.

4. *

Haugerud er spesialbibliotekar ved Norges musikkhøgskole.

5. *

Sitat fra Dagbladet-artikkelen «Lailas comeback», 2013.

6. *

Haugerud brukte denne beskrivelsen av det å snakke, som jeg synes var fin, i et intervju med filmtidsskriftet Z.

7. *

For øvrig omtalt som nettopp «en tankevekker» («som man på ingen måte bør kimse av») (N&D, 2002).

8. *

I en scene der oversetteren Grete Maigret skal si hva hun egentlig mener om bøkene til tyske Julia Schütz.

9. *

Debutromanen Noe med natur handler om en mann som jobber i et stillas som vokser seg høyere og høyere, og som arbeiderne faller ned i døden fra. Haugerud har tidligere sagt at han med stillaset forsøkte å skape en slags allegori over samfunnet. Etter romandebuten fortalte Haugerud til BLIKK at han fikk «tilbakemeldinger fra lesere som sa at de ble deprimerte. Det er fint. Den nye boka er heller ikke spesielt oppmuntrende, men den slutter lykkelig».

10. *

Fanzinen Haugerud har laget med Kjartan Helleve i over 20 år og som mye av denne samtalen egentlig handlet om, fordi det var det jeg stilte flest spørsmål om, men det får nesten bli en annen artikkel. Eller: Det var også en annen artikkel om Amatør, på trykk i Vinduet nr. 1/2001, som man kan lese om i dette essayet.