Av
Leif Bull

Essay. Publisert 11. november 2021.

Av
Leif Bull

Essay. Publisert 11. november 2021.

Leif Bull

Født 1977. Kritiker og essayist. Fast bokanmelder i Dagens Næringsliv. Siste bok: Tingenes musikk. Et portrett av Lars Saabye Christensen (Cappelen Damm, 2023).

1. *

Joshua Cohen, «Distraction», fra Attention: Dispatches from the Land of Distraction, s. 20. Påfølgende sitater er hentet fra samme bok, side 21.

2. *

«Datasexual: On Morozov, Lanier, Johnson and Google», fra Attention, s. 204.

3. *

Book of Numbers, s. 25. Her får for øvrig Malamud, Bellow og Roth selskap av Larry David som stamfar. «9/11 som karrieredödare» kunne vært premisset for en episode av Curb Your Enthusiasm.

4. *

Navnet David King spiller selvfølgelig på kong David, hersker over det forente kongedømme Israel, men er etternavnet hans også et nikk til Bellows velstående, åndelig søkende Henderson the Rain King, mon tro? Skal ikke se bort fra det.

5. *

Jødeutryddelsene er som nevnt aldri langt unna. Under podkasten fra innledningen, mens samtalen handler om The Netanyahus, konverserer de to vertene lett rundt hva de forbinder med midten av det 20. århundre, en popkulturell Mad Men-miks av fedorahatter og mørke tremøbler. Cohen, som tydeligvis synes alt dette er noe frivolt vissvass, kommenterer at noe han forbinder med midten av det 20. århundre er folkemord.

6. *

Tyske nazistpartiaviser.

7. *

Beklager å terpe så mye på Roth, altså, men det er virkelig umulig å si noe som helst om denne boken uten å ha ham med i regnestykket, akkurat som det er umulig å si noe om Book of Numbers uten Pynchon. Cohen har sin egen stemme, for all del, men herregud som han lener seg på sine forfedre.