Av
Torbjørn Klippenvåg Pettersen

Essay. Publisert 6. november 2022.

Les mer om Obrestad-løpet i nyhetsbrev nr. 50.

Av
Torbjørn Klippenvåg Pettersen

Essay. Publisert 6. november 2022.

Les mer om Obrestad-løpet i nyhetsbrev nr. 50.

Torbjørn Klippenvåg Pettersen

Født 1982. Utdannet historiker, jobber innimellom som lærer. 

1. *

Obrestad leste diktet på den sagnomsuste Vise- & Lyrikkfestivalen i Haugesund sommeren 1972, en opplesning som ble tatt med på festivalplata.

2. *

Ti forfattere var invitert for å «komme med litterære programerklæringer for 1980-åra». Obrestad ga til beste «Eit forsvar for nyttepoesien». Bidragene er samlet i den høyst lesverdige boken Kampen om litteraturen (Cappelen, 1984).

3. *

Jeg forsøker ikke antyde en direkte årsaksvirkning, Obrestad skrev ikke på diktat fra Steigan. Men sånn jeg oppfatter det, vandret de sammen inn i denne verden av uklare kategorier.

4. *

Filmen finnes på nrk.no: Streik!, 1975. Regi: Oddvar Bull Tuhus. Den er påtagelig treig, jeg bet meg merke i at den tidlig har en scene der arbeiderne følger med på fotball-VM i Mexico. En sånn scene finnes ikke i romanen, det fikk Obrestad høre. Kjartan Fløgstad skriver i Fangliner (1972), i teksten «Helsing frå Aruba»: «Dei streika bare fordi dei ville sjå heile VM, sa romkameraten min.» Noe Dag Solstad griper fatt i i sin anmeldelse av Sauda! Streik! i Røde Fane: «Årsaken til at dette ikke er med [i boken] tror jeg ikke er at Obrestad synes VM er for uvesentlig, men at han ikke har vært klar over sammentreffet. [...] Lærdommen bør bli: I tillegg til alt annet materiale bør en forfatter også samle inn materiale omkring det sosiale miljø folk lever under, altså: hva gikk på kino? Hva gikk i tv? Hvordan lå lokallaget i fotball an i serien?»