Av
Leif Bull

Essay. Publisert 27. mai 2022.

Av
Leif Bull

Essay. Publisert 27. mai 2022.

Leif Bull

Født 1977. Kritiker og essayist. Fast bokanmelder i Dagens Næringsliv. Siste bok: Tingenes musikk. Et portrett av Lars Saabye Christensen (Cappelen Damm, 2023).

1. *

Selvfølgelig oppkalt etter den afrikansk-amerikanske halliken Lee Shelton, kjent fra et utall versjoner av balladen om den fæle fyren Stagger Lee som skyter ned kameraten Billy under en krangel.

2. *

Sidney Poitier er en viktig figur for Everett: Romanen I Am Not Sidney Poitier (2009) handler om en ung mann ved navn Not Sidney Poitier som er prikk lik skuespilleren, og som vokser opp hos TV-magnaten Ted Turner og Jane Fonda. Så snart han forlater det trygge hjemmet, blir boken en pikareskroman der han gjennomlever smått forvrengte versjoner av plottet i diverse Sidney Poitier-filmer, og dermed får en bredspektret innføring i rasismen den privilegerte oppveksten hos Ted Turner har skjermet ham fra. Om det kan virke anakronistisk å gi ut en roman med Sidney Poitiers filmroller som politimann, rømt fange, slave osv. som grunnbetingelse i 2009, virker det også som noe av poenget: Plus ça change. Eller sagt på en annen måte: I cannot believe I still have to protest this shit!