Av
Tore Stavlund

Essay. Fra Vinduet 4/2019.

Av
Tore Stavlund

Essay. Fra Vinduet 4/2019.

Tore Stavlund

Født 1976. Litteraturviter, skribent og forlagsmann. Siste bok: Fra lydsporet til den endeløse endetiden. Essays om musikk 2011–2021 (2022, Absolutt forlag).

1. *

Oversatt fra fransk av Tom Lotherington, Cappelen Damm, 2019.

2. *

Klassekampen hadde en serie kalt «Europas syke menn» som tok for seg den europeiske krisen kjennetegnet av gjeldskriser, terror, enorme flykningstrømmer, brexit og framvekst av høyrepopulisme og antidemokratiske krefter med EUs mulige oppløsning som klangbunn. En artikkel trykt 11. januar 2016 tok for seg krisen for de franske melkebøndene stilt opp mot den globale frihandelen.

3. *

Oversatt fra fransk av Thomas Lundbo, Cappelen Damm, 2004.

4. *

Oversatt av Per E. Fosse, J.W. Cappelens Forlag A.S., 2000.

5. *

Og dette er ikke science fiction Genmanipulering av melkekyr med sikte på stadig forbedring av kvalitet og kvantitet innen melkeproduksjonen er helt vanlig, også her i Norge, hvor Tine og Geno stadig videreutvikler sin favorittrase, NRF (Norsk rødt fe).

6. *

Oversatt av Tom Lotherington, Cappelen Damm, 2015.

7. *

Oversatt av Thomas Lundbo, Cappelen Damm 2006.

8. *

Oversatt av Thomas Lundbo, Cappelen Damm, 2010.

9. *

I essayet «À propos des vaches», som på norsk blir noe à la «Spørsmålet om kua», tar den franske forfatteren Benoît Duteurtre for seg hvor dårlig det britiske landbruket behandler kua. Hvert år dør millioner av kyr som følge av produksjonsmetodikk som kun behandler kua som et funksjonelt verktøy for å omgjøre gress til melk. Duteurtre vil at det fokuseres på kuas individuelle egenverdi.

10. *

New York Times, 20. august 2017.

11. *

The Guardian, 27. juli 2015.

12. *

Riktig nok hadde Neil Young allerede holdt på med innspilling av musikk et par år – bandet hans, Buffalo Springfield, hadde allerede året før hatt suksess med opprørshymnen «For What It’s Worth» – men det stemmer at han ga ut sitt første soloalbum dette året, i 1968, det selvtitulerte og produksjonsteknisk sett ambisiøse Neil Young. Det er en relativt obskur utgivelse i Neil Young-katalogen. Det var først året etter, i 1969, at han ble en kraft å regne med da han kom ut med det rå og organiske Everybody Knows This Is Nowhere sammen med det nye bandet sitt, Crazy Horse.